Let op!! Dit is een behoorlijk groot recept. En kan je makkelijk halveren. Dan nog kan je hier makkelijk met minimaal 3 personen van eten. Je kan ook een gedeelte invriezen voor een andere keer.
Ingredienten Kipmarinade:
Kipfilet | 2-3 st |
Griekse Yoghurt | 4 el |
Garam Masala | 1 tl |
Zout | 1 tl |
Kashmiri Red Chili poeder | 1 tl |
Knoflook, geperst | 2 tenen |
Gember, geraspt | 2 cm stukje |
Zonnebloem olie | 1 tl |
Peper | Naar smaak |
Kip marineren:
Mix de yoghurt, garam masala, zout, chilli powder, zonnebloem olie, knoflook en gember in een schaal. Snijd de kip in eetklare stukken. Voeg toe aan de marinade en zorg ervoor dat de kip goed bedekt is met de marinade. Dek af en laat minimaal 1 uur in de koelkast staan.
Ingredienten Rijst:
Basmati rijst | 500 gr |
Groene kardemom | 4 st |
Laurierblad | 1 st |
Kruidnagel | 2-3 stuks |
Rijst bereiden:
Vul een pan half met water. Voeg de kardemom, laurier en kruidnagel toe. Breng aan de kook. Voeg de rijst toe en kook tot deze ongeveer 50% gaar is (6-7 minuten). Giet af en zet apart.
Ingredienten Curry:
Boter | 2 el |
Zonnebloem olie | 1 el |
Kaneelstok | 1 st |
Kardemom | 4 stuks |
Uien, gesnipperd | 1 st |
Tomaten, gepureerd | 5 st |
Knoflook, geperst | 2 tenen |
Gember, geraspt | 2 cm stukje |
Tomatenpuree | 2 el |
Kashmiri Red Chili poeder | 1 tl |
Zout | 1/2 tl |
Garam Masala | 1 tl |
Fenegriek blaadjes, gedroogd (kasuri methi) | 1 el |
Honing | 3/4 tl |
Slagroom | 1 el |
Curry bereiden:
Neem een pan en doe 1 el boter erin. Laat de boter heet worden en bak de kip. voeg de kaneel, kardemom en ui toe. Bak ongeveer 8-10 minuten op medium vuurtje tot de kip goudbruin is.
Voeg de gember en knoflook toe. Roer goed door en fruit ongeveer een minuut. Voeg dan de verse en de kant en klare tomatenpuree toe. Roer goed door en doe een deksel op de pan. Laat op laag vuurtje ongeveer 20 minuten koken. Roer af en toe om aanbranden te voorkomen.
Ingredienten Overige:
Uien, in dunne plakken gesneden | 5 st |
Safraan | 3-4 strengels |
Melk | 1 el |
Biryani bereiden:
Verwarm de oven voor op 220°C (200°C met hetelucht). Neem de kip uit de koelkast. Voeg de chilli poeder, zout, garam masala, gedroogde fenegriek blaadjes en honing toe. Meng goed door en doe de kip op een bakplaat en spreid goed uit. Bak de kip goudbruin in ongeveer 15-20 minuten.
Haal de kip uit de oven en doe hem bij de curry. Voeg de slagroom en 1 el boter toe. Roer goed door.
Zet een koekepan op hoog vuur en doe 2-3 el olie in de pan. Laat de olie heet worden en voed de gesneden ui toe. Bak tot de uit goudbruin is. Doe ze dan in een zeef en laat de overtollige olie eraf druipen.
Zet de oven op 180°C (160°C met hetelucht). Neem een grote ovenbestendige pan en voeg een laag rijst toe. Doe daar een de helft van de kip op. Doe hier de helft van de uien op. Doe daar bovenop een andere laag rijst. Doe hier de rest van de kip op. Dan de rest van de uien hier bovenop. En sluit af met een laatste laag rijst. Zorg ervoor dat je de rijst goed verdeeld en alles gebruikt.
Doe de safraan in de melk en laat deze ongeveer 2 minuten weken. Verdeel dit over de biryani. Doe de deksel op de pan en zet hem in de oven. Bak hem in ongeveer 35-40 minuten gaar. Haal hem uit de oven en laat de biryani 10 minuten rusten voor je hem serveert.
Heerlijk gerecht om zo te eten. Eventueel met een chapati of paratha. Is wel een flinke pan dit recept. Je kan het makkelijk halveren en dan kan je er nog wel met minimaal 3 personen van eten. Eventueel kan je een gedeelte invriezen voor later.